Een schimmelinfectie is een infectie van meestal de huid of slijmvliezen, veroorzaakt door een menselijke schimmel. Slechts een beperkt aantal schimmels leidt tot ernstige ziekte. Ze ontstaan vaak op warme, vochtige plekken, zoals in een huidplooi of in de mond. Schimmelinfecties op de romp, armen of benen kunnen vervelende cosmetische problemen veroorzaken. Mycologisch onderzoek richt zich op het opsporen van schadelijke schimmels.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

De oorzaak van schimmelinfecties is vaak onduidelijk. In badkamers en zwembaden gedijen schimmels goed. U kunt hier geïnfecteerd raken door op blote voeten te lopen. Verder kunt u een infectie oplopen via besmette mensen of dieren. Ook bij patiënten die ernstig ziek zijn, medicijnen gebruiken en een lage weerstand hebben, groeien schimmels snel.

Welke schimmelinfecties zijn er?

Er zijn veel soorten schimmelinfecties mogelijk, enkele (bekende) voorbeelden hiervan zijn:

  • huidaandoeningen (dermatologie)
  • schimmelnagels
  • luchtweginfecties
  • vaginale afscheiding
  • zwemmerseczeem

Wat houdt schimmelonderzoek in?

Afhankelijk van het type infectie neemt uw arts bloed of ander lichaamsmateriaal bij u af. Onze analisten onderzoeken dit materiaal op de aanwezigheid van ziekmakende schimmels. Ook bepalen zij hoe gevoelig de schimmels voor diverse antimycotica zijn. Op basis van de onderzoeksresultaten stellen wij een diagnose en adviseren wij uw huisarts of specialist over uw behandelplan.