Het onderzoek naar schimmels en gisten verdient enige toelichting.

Allereerst zullen de meeste gisten (Candida species) naast de bacteriologische diagnostiek automatisch volgen uit de microscopie en kweekresultaten.

Voor schimmels en minder voorkomende gisten is er meer uitgebreide diagnostiek noodzakelijk. Hiervoor zijn klinische gegevens essentieel zoals een verminderde weerstand, onderliggend lijden en een reisanamnese voor exotische schimmels en gisten. Naast de hierboven genoemde gisten is het onderzoek naar huidschimmels (dermatofyten) van nagels, huidschilfers en haren veel gevraagd. Door middel van microscopie (KOH met chitinefluorescentie), selectieve huidschimmelkweek en PCR van 9 pathogene species van Trichophyton, Microsporum en Epidermophyton is de diagnostiek zeer betrouwbaar wat betreft gevoeligheid en specificiteit.
Verder is microscopie en kweek beschikbaar van diverse schimmels, zygomyceten en Aspergillus. Op aanvraag is ook een gevoeligheidsbepaling van gisten en schimmels beschikbaar.

Schimmelpreparaat
3D foto

Voor minder gebruikelijke schimmeldeterminatie hebben wij ook de ITS/LSU sequence beschikbaar, die onze morfologische determinatie kan ondersteunen.