by Microvida Microvida

Microbiologisch laboratorium Microvida is gestart met het testen op antistoffen tegen SARS-CoV-2.

De antistoffentest kan worden gebruikt bij patiënten die klinisch een verdacht beeld voor COVID-19 hebben maar een negatieve PCR hebben of wanneer de infectie al wat langer geleden is opgelopen en geen positieve PCR meer wordt verwacht. Bij de meeste mensen zijn antistoffen tegen SARS-CoV-2 na 14 dagen aantoonbaar, maar de snelheid van de antistofrespons verschilt van persoon tot persoon.

Microvida gebruikt hiervoor de Wantai ELISA. Deze test bleek in een landelijke evaluatie onder supervisie van het RIVM het beste voor COVID-19 serologie. De test heeft een hoge sensitiviteit (100%) en specificiteit (>99%) bij ernstig zieke patiënten. Bij patiënten met een mild ziektebeeld is de sensitiviteit lager, namelijk rond de 70%.

Bij sommige mensen kan het meer dan een maand duren voordat antistoffen aantoonbaar zijn. Het is nog niet zeker of alle mensen met milde infecties voldoende antistoffen vormen om gedetecteerd te worden. We weten wel dat bij milde infecties het langer kan duren voordat de antistoffen opkomen. Dit betekent dat het soms noodzakelijk zal zijn om vervolgserologie aan te vragen voor definitieve conclusies.

We vragen u daarom om de eerste ziektedag te vermelden, zodat de serologie beter geïnterpreteerd kan worden.

Tot slot: het is nog niet bekend of mensen na het doormaken van COVID-19 na verloop van tijd opnieuw besmet kunnen raken, zoals bijvoorbeeld bij de griep het geval is. Een positieve uitslag mag dus nog niet gebruikt worden als bewijs van immuniteit.