Microvida is aangewezen als opschalingslaboratorium voor diagnostiek naar dit virus. Diagnostiek is vanaf nu beschikbaar via Microvida. Coronavirus is los aanvraagbaar en wordt daarnaast vanaf maandag 2 maart opgenomen in het standaard pakket voor respiratoire virussen met daarin onder andere influenza virus en RSV. Dit om ongemerkte verspreiding in een vroeg stadium te herkennen. Let op: Microvida biedt op dit moment al moleculaire diagnostiek naar respiratoire infecties aan, waaronder ook de veel (in Nederland) voorkomende humane “normale” coronavirussen 229E, OC43, NL63 en HKU1 vallen. COVID-19-virus zal apart van deze “normale” coronavirussen worden gerapporteerd.
Diagnostiek naar COVID-19 kan aangevraagd worden op respiratoire materialen zoals een keelwat, sputum en eventueel een nasopharynx-uitstrijk. Onderzoek op bloed is niet beschikbaar.
Bij patiënten met luchtwegklachten is de kans nog steeds groter dat de veroorzaker influenza of een andere virale luchtweginfectie verwekker is dan COVID-19-virus. Daarom wordt op basis van duidelijke criteria een casus definitie gehanteerd om de mate van verdenking op COVID-19 in te schatten.
Bent u huisarts of verpleeghuisarts?
- De casus definitie wordt regelmatig geüpdate. De meest actuele casus definitie voor COVID-19 kunt u vinden via het RIVM
- Huisartsen hebben informatie ontvangen via de GGD over hoe te handelen wanneer een patiënt zich (telefonisch) meldt met klachten passend bij COVID-19
- Onderscheid wordt gemaakt tussen patiënten met opname indicatie en patiënten zonder opname indicatie.
- Zonder opname indicatie: overleg met de lokale GGD,
- West-Brabant
- Ma-vr 8.30-17.00 uur: 076-5282894
- Overig: 0900-3676767
- Zeeland
- Ma-vr 8.30-17.00 uur: 0113-249315
- Overig: 0900-3676767
- GGD neemt indien de patiënt voldoet aan de casus definitie materiaal af voor diagnostiek naar COVID-19
- Indien de patiënt niet voldoet aan de casus definitie kunt u bij Microvida diagnostiek aanvragen naar virale verwekkers van respiratoire infectie. COVID-19-virus wordt dan standaard meegetest.
- West-Brabant
- Met opname indicatie: overleg met uw ziekenhuis (internist-infectioloog of arts microbioloog)
- Vermeld bij insturen duidelijk aan de ambulancedienst dat het een verdenking COVID-19 betreft
- Voor patiënten die voldoen aan de casus-definitie geldt een meldplicht bij de GGD.
- Diagnostiek wordt in het ziekenhuis afgenomen
- Zonder opname indicatie: overleg met de lokale GGD,
Nuttige links: