by Microvida Microvida

Sinds de laatste week van 2017 is er in Nederland officieel sprake van een griepepidemie (Influenza). Microvida merkt dit doordat het aantal aanvragen op Influenza flink is toegenomen ten opzichte van de periode voor de epidemie.

Vooruitzicht ontwikkeling epidemie
Uitzonderlijk aan deze epidemie is dat deze lang duurt, dat er in heel het land een ongebruikelijke piekbelasting is van de ziekenhuizen, en dat de typen influenza (zowel type A als type B) een mismatch vertonen met het vaccin. Onze verwachting is dat op basis van de huidige gegevens het einde van de epidemie nog niet in zicht is.

Onderstaand overzichten van het aantal patiënten op lokatie Bravis dat positief is bevonden op Influenza A en B (periode week 1 t/m 10):

 

Onderstaande curve laat de dynamiek in aangevraagde testen en het aantal positieve uitslagen over de afgelopen 2 griepseizoenen zien voor locatie Amphia. Wat opvalt, is dat het griepseizoen ongeveer op hetzelfde moment is begonnen als vorig jaar, maar dat de piek hoger ligt (groene lijn) en epidemie opvallend lang duurt.

Er is nog altijd geen afname te zien in zowel het aantal aanvragen als in het aantal positieve uitslagen. In tegenstelling tot andere jaren detecteren we dit jaar zowel veel Influenza A als Influenza B.